Vinkkejä turvalliseen joulun viettoon lemmikin kanssa

Kohta on taas aika hengähtää hetki ja nauttia joulun rauhasta ja tunnelmasta yhdessä rakkaiden kanssa. Lemmikkiperheissä kannattaa kuitenkin huomioida karvaisen kaverin läsnäolo joulua suunniteltaessa ja joulun vietossa…

Karvainen kaveri voi hyvin ja turhilta huolilta vältytään, jos joulunakin lemmikki söisi pääasiassa sille tarkoitettua ruokaa. Mikäli haluat hemmotella eläinystävääsi ruualla, kannattaa tarjota mieluummin esim. eläinlääkäriltä tai lemmikkieläinliikkeestä ostettua kissalle tai koiralle tarkoitettua ruokaa tai herkkupaloja, ja antaa ihmisten syödä kinkut ja laatikot.

Voiko koiralle antaa joulukinkkua ja muita herkkuja?

Kinkku on suolaista ja rasvaista ja voi aiheuttaa koiralle ripulia ja vatsanväänteitä. Suuria määriä kinkunrasvaa syöneelle saattaa kehittyä akuutti haimatulehdus.  Myös kinkun verkko ja paistopussi kannattaa hävittää huolellisesti, ettei karvakaveri löydä niitä esim. roskiksesta ja pistele poskeensa. Tästä voi olla seurauksena suolitukos.  Kinkun luun antamista koiralle tulisi myös välttää. Luun syöminen voi johtaa ummetukseen ja luunsirut voivat pahimmassa tapauksessa puhkaista suolen ja aiheuttaa henkeä uhkaavan vatsakalvontulehduksen.

Kannattaa myös muistaa, että suklaa, rypäleet, rusinat ja pähkinät voivat aiheuttaa koiralle myrkytyksen. Myrkytyksen oireet voivat olla hyvin epämääräisiä (apaattisuus, väsymys, runsas kuolaaminen, oksentelu, ruokahaluttomuus). Piilottakaa siis nämä herkut niin, ettei karvakuonot pääse niihin käsiksi. Myös ksylitoli on tunnetusti koiralle myrkyllistä, joten Herra Hakkaraisen -pastillit ja ksylitolipurukumit tulee säilyttää aina eläimen ulottumattomissa suljetussa kaapissa. Myrkytysoireita epäiltäessä on aina oltava yhteydessä eläinlääkäriin.

Joulukukista monet ovat myrkyllisiä (mm. amaryllis, joulutähti, lilja, jouluruusu, hyasintti…), joten näiden tuomista lemmikkitalouteen tulisi välttää tai vähintään sijoittaa kasvit niin, ettei lemmikki pääse niihin missään tilanteessa käsiksi (esim. amppeliin roikkumaan).

Kynttilät tulee aina sijoittaa niin, ettei vilkaskaan lemmikki pääse niihin vahingossakaan käsiksi. Kynttilöiden sijoittelussa on syytä huomioida heiluvat hännät, liehuva turkki ja vilkkaasti liikkuvat tassut. Täytyy myös muistaa, että kissa hyppää ketterästi tasojen päälle, joten kynttilät eivät ole oikeastaan missään turvassa. Lemmikkitalouteen suosittelenkin turvallisia led-kynttilöitä.

Koristeet kannattaa myös sijoittaa niin, ettei eläinystävä pääse niitä syömään ja repimään. Joulukuusi tulee sijoittaa tukevalle alustalle ettei reipaskaan meno kuusen ympärillä kaada sitä.  Kissat ovat erityisen mieltyneitä erilaisiin nauhoihin ja naruihin, joten mm. lahjanauhat tulee aina heti kerätä pois eläinystävän saatavilta.

Näillä ohjeilla toivottavasti säästytään turhilta eläinlääkärikäynneiltä ja kaikki voivat viettää joulua rauhallisin mielin. Muistakaa rapsutella karvakuonoja, leikkiä niiden kanssa ja ulkoilla. Lemmikki nauttii ja voi hyvin, kun saa täysipainoista laadukasta ruokaa, liikuntaa ja runsaasti huomiota.