Uudenvuoden ilotulitus

Varaudu koiran uuden vuoden viettoon ajoissa!

Uuden vuoden viettoon on syytä varautua ajoissa,  mikäli koiralla esiintyy paukkuarkuutta ja äänipelkoa. Äänipelon oireita voivat olla mm.  levottomuus, omistajan viereen hakeutuminen, läähätys, kuolaaminen, ääntely, vapina, piiloutuminen, pakoon pyrkiminen, jne. Uuden vuoden juhlinnan aiheuttamat paukkeet, vilkkuvat valot ja oudot hajut voivat aiheuttaa eläimelle suurta ahdistusta ja stressiä, jota on syytä hoitaa. 

Äänipelkoa voivat aiheuttaa ilotulituksen lisäksi myös ukkonen, laukaukset ja muut kovat äänet.Äänipelkoa kannattaa hoitaa, sillä pelkotilat todennäköisesti pahenevat iän myötä.

Vinkit koiran olon helpottamiseksi uutena vuotena

Tässä muutamia vinkkejä, millä voit helpottaa lemmikisi oloa.

Ulkoiluta koira uuden vuoden aattona ajoissa ennen paukuttelun alkua, tämän jälkeen kannattaa siirtyä sisätiloihin ja pysyä siellä kunnes paukuttelu on loppunut kokonaan.  Ennen ulkoilua on hyvä varmistaa pantojen ja hihnojen kiinnitykset, ettei koira mahdollisesti pelästyessään pääsee riuhtaisemaan itseään irti ja karkaamaan.

Järjestä eläimelle rauhallinen ympäristö

Sulje verhot ja laita TV tai radio päälle peittämään ulkoa tulevia ääniä ja valoärsykkeitä. Mikäli eläin hakeutuu itse piiloon, älä yritä sitä väkisin siirtää. Käyttäydy itse rauhallisesti ja mahdollisimman normaalisti. Huomion kiinnittäminen muihin asioihin esim. leikkiin, namien etsintään  tai temppujen tekemiseen saattaa joillain eläimillä hetkellisesti helpottaa oloa. Älä jätä pelkäävää lemmikkiä yksin, äläkä myöskään koskaan ota sitä mukaan seuraamaan ilotulistusta!!

Feromonivalmisteet

Feromonihaihduttimet esim. Adatil tai Petremedy haihduttavat huoneilmaan synteettistä koiran mieltä rauhoittavaa feromonia. Luontaisesti tätä feromonia erittyy narttukoiran maitorauhaskudoksesta. 

Feromoneja on saatavilla myös suihkeina ja pantoina.  Feromonivalmisteiden on todettu helpottavan koiran pelkotiloja. Näiden valmisteiden käyttö on kuitenkin syytä aloittaa jo hyvissä ajoin ( n. 1-2 vkoa) ennen pelkoa aiheuttavaa tilannetta. 

Ravintolisät

Koiran pelkoa ja stressiä voi lievittää myös erilaisilla rauhoittavilla ravintolisillä. Nämä valmisteet sisältävät mm. mieltä rauhoittavaa kaseiinia, joka on eristetty lehmän ternimaidosta sekä tryptofaania, joka lisää elimistön hyvänolonhormonin, serotoniinin, tuotantoa. Nämä valmisteet ovat reseptivapaita, ja niitä voi kysellä eläinklinikoilta tai apteekeista.

Lääkkeet

Äänipelkoa voidaan lievittää myös lääkkein, mikäli ylläolevista keinoista ei ole apua. Hiljattain markkinoille on tullut ensimmäinen koiran äänipelon hoitoon rekisteröity lääkevalmiste. Lääkkeen vaikuttavana aineena on rauhoitteenakin käytetty deksmedetomidiini, joka pienellä annoksella käytettynä helpottaa äänipelkoisen koiran stressireaktiota.  Valmistetta annostellaan koiran suun limakalvolle noin tuntia ennen arvioitua ääniärsykettä. Lääkemääräys vaatii aina käynnin eläinlääkärillä. 

Mikäli eläimellä on voimakas äänipelko, varaa aika eläinlääkärille klinikaltamme, niin keskustellaan yhdessä teille sopivasta hoitomuodosta. Leppoisaa ja rauhallista uutta vuotta kaikille!